sobota 29. listopadu 2014

Recenze: Tučňáci z Madagaskaru


Jsou čtyři a žádná mise pro ně není nemožná. Tentokrát se ale budou muset spolehnout jen na sebe. Už žádné blbnutí s parťáky z Madagaskaru. Tučňáci konečně dostali vlastní film, v němž můžou světu dokázat, že si sami poradí.


Jejich hlavním protivníkem je v celovečerní prvotině šílený vědec Octavius Brine, který nesnáší všechny tučňáky (z určitého "trauma-minulost" důvodu) a rád by je všechny zničil. To samozřejmě naši staří známí nemohou dovolit. 

Tučňáci z Madagaskaru jsou spin-offem populární série, odehrávají se po madagaskaří trilogii a vyjma jednoho hodně krátkého skeče v nich nikdo jiný z původní sestavy (krom tučňáků, samozřejmě) nevystupuje. To jen předem, že jestli se někdo těšil na Alexe, Glorii, Martyho a Melmana, tak má smůlu.

Točit celovečeráky na základě úspěšných vedlejších postaviček je trochu ošemetná věc, protože co může fungovat jako osvěžující koření v jedné podívané, to nutně nemusí utáhnout vlastní kousek. Tučňáci naštěstí nejsou ten případ. Jejich výhodou je, že je jich víc (tudíž se mohou navzájem doplňovat a nestojí to celé jen na jedné postavě) a za druhé svým bondovským dobrodružným duchem umí pobavit malé i velké diváky.

Příběh je samozřejmě hrozná blbost, která dává minimální smysl a jde čistě o to, aby po sobě mohly jít různé komické epizody. Ale jsou to epizody svižně a zábavně podané, v nichž čas od času problýskne i nějaký téměř geniální vtip. Jako u mnohých "lehčích" animáků (tedy těch, které chtějí především bavit a nemají žádné jiné umělecké ambice) je lepší nad dějem moc nepřemýšlet.

Trošku navíc se jeví nová elitní jednotka, která s tučňáky zkříží své plány a poté se navzájem do všeho pletou. Jde o poměrně nezajímavou sebranku, ale tady je dost možná na vině (jinak velmi slušný) český dabing, který zkrátka nemůže vynahradit to, pokud v originále jednu postavu mluví charismatický Brit a druhou úchylný Korejec.

Pokud lze něco celovečerním Tučňákům opravdu vyčítat, je to tvůrčí pohodlnost, v níž se sází na jistotu a nic nového nepřináší. Film je vlastně de facto to samé, co stejnojmenný televizní seriál, akorát mnohem delší. Základ je ale naštěstí tak silný, že to vlastně ve výsledku nevadí. Chtěli jsem film, v němž budou mít Tučňáci hlavní roli. A to jsme dostali. Nic víc, ani nic míň.

Hodnocení: 70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat