úterý 20. prosince 2011

Recenze: Alvin a Chipmunkové 3

Nejpisklavější poloanimovaní hrdinové se vrací ve filmu Alvin a Chipmunkové 3, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké je to být nedobrovolným účastníkem seriálu Ztraceni.

Dave (Jason Lee) ve trojce vyráží s Chipmunky a Chipettkami na luxusní loď. Dovolená se zvrhne, chlupáči nadělají nějaké ty škody a pak se zcela nechtěně všechny animované postavy dostanou na pustý ostrov, protože Alvinovi přišlo jako dobrý nápad hrát si s papírovým drakem. A taky se na ostrov podívá Dave, neboť jako správný táta musí své chlupaté děti zachránit.

Chipmunkové poprvé vtrhli na filmová plátna v roce 2007 a pokud v něčem bodovali, byla to úroveň animace. Jejich začlenění do prostoru bylo perfektní, nemluvě o samotném faktu, že byli docela roztomilí. Tím bohužel pozitiva končila. Zbytek byla otravná (ač občas vtipná) podívaná s nezajímavým dějem a héliovými písničkami, které spolehlivě trhaly uši. Dvojka se nesla na stejné vlně, přibyly slovensky pištící Chipettky a děj byl o něco blbější. Jeden by čekal, že níže už tvůrci nepůjdou. Omyl. A pěkně chlupatý!


Dějově si trojka ještě o něco pohoršila, takže i Růžovka vedle ní vypadá jako výtvor držitele Pulitzerovy ceny. Možná si říkáte "jde mi o den s rodinou, chci vypnout a zabavit děti". Jenže i to tady nefunguje. Za prvé nejsou písničky česky, takže budete muset dětem texty překládat (sen každého rodiče překládat Lady Gagu, že?). Za druhé nejsou pisklavé hlasy úplně ideální k poslechu. Několikrát se mi stalo, že jsem vůbec netušil, co daná postava říká. A v případě Chipettek je problém díky slovenštině dvojnásobný (u malých dětí počítám, že ty jim neporozumí ani slovo).

A ještě jedna věc mě během sledování hrozně rozčilovala (ale to už děti trápit nebude): Prakticky nikdo se ve filmu nepozastavuje nad tím, že vidí mluvící hlodavce. Chápu, že je svět Chipmunků nastaven tak, že každý o ví jejich existenci. To ale přece neznamená, že to všem bude jedno. Chci tím říct, že i kdybych věděl kupříkladu o existenci obří mluvící omelety, pořád by mě setkání s ní 100% zaskočilo a měl bych potřebu na ni nějak reagovat. Tuhle potřebu ve filmu nikdo nemá.

Alvin a Chipmunkové 3 jsou o něco menší zlo než třeba Saxána 2, neboť různé debility jsou ve filmu podávány v technicky precizním balení a herci nevypadají tolik zoufale. Bohužel ale není výsledek natolik špatný, aby byl zábavný. Což z něj dělá úplně zbytečný film ve všech ohledech.

Hodnocení: 30%

1 komentář: