středa 28. prosince 2011

Recenze: Terra Nova – 1. série

Jurský park (1993) Stevena Spielberga patří zcela určitě k nejoblíbenějším (a nejpovedenějším) dobrodružným pohádkám stříbrného plátna. Když Spielberg oznámil, že hodlá produkovat seriál s dinosaury, zavládlo nadšení. Přišla Terra Nova. Výsledek? Udýchaný ještěr.


Těch cest, kterými se mohli scenáristé vydat, bylo bezpočet. Šlo o nepopsaný list. Jenže vládnou trendy a Avatar (2009) se stal nejúspěšnějším filmem všech dob. A proto má Terra Nova následující příběh: V roce 2149 se Země stal téměř neobyvatelnou. Skupinka lidí je vybrána, aby se prostřednictvím speciálního portálu vrátila do doby prehistorické, kdy ještě na Zemi vládli dinosauři. Cílem je vytvořit kolonii Terra Nova, v níž se začnou psát nové dějiny lidstva. Existují však i lidé, kteří chtějí nový svět vytěžit a tím si přilepšit v tom starém. Tudíž boj ideálů a peněz.

Kopírování Cameronova hitu není hlavní problém seriálu. Co si budeme nalhávat – Avatar, ač technicky precizní, není sám o sobě žádné dějové terno. V podstatě jen bombastickou formou rekapituluje story Pocahontas. I přes použití stejného základu tedy mohl seriál oslnit něčím novým. Bohužel, nestalo se. Téměř všechny epizody jsou převyprávěním toho, co jsme již viděli v nejrůznějších obměnách v epizodách populárních seriálů Hvězdná brána a Star Trek. Především první polovina série trpí. Místo tahu na konkrétní branku se tvůrci věnují nepodstatným epizodám, jež celku nic nedávají. Minizápletky jsou tu čistě proto, aby série mohla mít 12 a ne 6 dílů.


Tvůrci mají jediné štěstí, že celou tu dějovou recyklaci v druhé polovině sezóny zmírní. Konečně začne zápletka vystrkovat drápy, postavy se formují a konflikt stran dostává jasnější obrysy. Pořád chybí opravdu překvapivý prvek, seriál ale začíná někam směřovat. Pozdě, ale přece.

Je něco, co Terra Nově vyšlo? Herecké obsazení. Jason O'Mara je ideální sympaťák pro hlavní kladnou roli, Shelley Conn je úchvatným mixem krásy a inteligence a vyloženě fenomenální je Stephen Lang. Sice jen de facto variuje roli z Avatara, přesto bych se nebál jeho šéfa Terra Novy označit za životní roli. Pokud někdo stojí za trochu té trpělivosti (budete ji potřebovat nejen díky tupým scenáristickým kličkám, ale i občasným lapsům v animacích dinosaurů), je to právě Lang.


V rámci obsazení drhne snad jen Landon Liboiron v roli Joshe Shannona, syna hlavního hrdiny. Těžko ale vinit herce – postava Joshe je tradičním Spielbergovým dítkem, které si formou neustálé rebelie nevědomky hledá cestu k odcizenému otci. Kdy už s tím Spielberg dá konečně pokoj?

Terra Nova měla ohromný potenciál. A stále má. Je jen na tvůrcích, zdali dokáží využít šance. Poprvé to moc nevyšlo. Druhé kolo (pokud na něj dojde) už bude rozhodující. Uvidíme se v ringu.

Hodnocení: 65%

5 komentářů:

  1. na Terranovu jsem byl přísnější:http://www.ajvngou.cz/terra-nova/

    OdpovědětVymazat
  2. Terra nova byla dost dobrá, i když měla jisté mouchy, ako jsi zmínil.. já osobně hodnotím tak na 75% :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hledate jen detailní chybičky i ve slavném harry potterovi jde kolikrát vidět jak jsou jen strčeni na pozadí mě tenhle seriál hpdně zaujal rozhodně sem si nějakých nedokonalostí dinosauru všimla min než u harryho pottera a vy by ste všichni chtěli aby to bylo jako v klasickém životě už sem četla lidi se tam mají hrnout a má jich tam nalézt miliony a tim by to pro ně končilo a nebavilo by je to už vubec zápletky jsou taky super bylo by k ničemu kdyby se starali jen o jednu jedninou věc a hned by sme všechno věděli podle mě má filom 90% asi jediný seriál u kterého mě fakt mrzí že končí

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasim s Ivankou.. Chtelo by to aby nekdo odkoupil prava na serial. Ma veliky potencial. Posledni epizoda zustala otevrena jak vrata do stodoly. :) Muzu uz jen doufat.. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že jde vlastně o mix různých jiných seriálů a filmů, ale ty díly mají podobnou "strukturu" jako třeba hvězdná brána, prostě určitý hlavní děj + v některých dílech takové malé "podděje". Souhlasím s těmi, kdo si myslí, že tenhle seriál má opravdu velký potenciál, i když je občas trochu nevyužitý.

    OdpovědětVymazat