neděle 9. června 2013

Resident Evil: Revelations

Není to tak dávno, co se herní série Resident Evil dočkala šestého (poměrně rozporuplného) dílu. Přestože jsou reakce s postupujícími čísly horší, na prodejnost to veliký vliv nemá. Za což můžeme být nyní rádi, protože právě úspěch značky zajistil port Revelations z Nintenda 3DS na velké konzole. 

Série Resident Evil neodmyslitelně patří k nejslavnějším hororovým hrám. Je tváří žánru a vyjma Dead Space zřejmě jedinou sérií, jíž znají i lidé, kteří hraní ve velkém neholdují. Původně plastická podívaná s důrazem na hádanky a plíživost se postupně přetavila v klasický akční výplach, kde přemýšlení i strach hrají čím dál menší roli. Že to není nezbytná evoluce ukázal poslední díl Dead Space, který de facto propadl u kritiky i diváků (přestože nejde o nijak špatnou hry). Resident Evil má pevnější kořeny, tudíž mu přechod k akci příliš komerčně neuškodil. Na druhou stranu – ryze frenetický Resident Evil: Operation Racoon City slabými prodeji jasně ukázal, že i hráči mají své tolerační limity.

Resident Evil 6 měl být návratem ke kořenům. Přinést zpět plíživý strach, úzké temné chodby, málo nábojů a všudypřítomnou nejistotu. Což se daří v kampaních, které s tímto záměrem bylo tvořené (což jsou v případě RE6 dvě ze čtyř). Šestý Resident není špatný pokus o kompromis. Akce i temnota tu mají své místo, tudíž si každý přijde na své. Koho ale nebaví Call of Duty se zombíky, má v případě RE6ky teoreticky jen dvě použitelné kampaně (a tím pádem o dost menší hrací dobu).

Revelations svého času sklidila na 3DS nadšené ohlasy. V prvé řadě proto, že podobně zaměřená hra je na „rodinném Nintendu“ vždy malou událostí. Za druhé si fanoušci pochvalovali atmosféru. 

Předně je třeba podotknout, že jde o doslovný port bez extra bonusů. Vyjma vyžehlenější grafiky tu nenajdete nic nového. Kdo tedy hrál původní verzi, pro toho půjde o opakovačku bez jediného překvapení. Ti, co nehráli, mohou každopádně jásat. Revelations je skutečně tak dobrá hra, jak se traduje a ze starého i nového Residenta si bere převážně to lepší. Na jedné straně mile odlschoolový styl (žádné zběsilé tempo, ale opatrné procházení), děsivé lokace, pomalí a nebezpeční nepřátelé, zkrátka ta pravá hra o přežití. Na té druhé líbivě zpracovaná akce, dobré ovládání, díky němuž nebudete v bojích zoufale mlátit do tlačítek a bossové spíše efektní, nežli vyloženě nepřemožitelní. Ryzí akce tu má spíše doplňkovou úlohu, kdy v několika málo epizodách hra odskočí mimo loď.


Je třeba se bohužel smířit s tím, že pořádně zamotané hádanky už v téhle sérii skutečně nemají své místo. Jediné, co se nyní od hráče vyžaduje, je přijít k bodu A, zjistit chybějící předmět z lokace B, tam se vydat, pobít několik nepřátel a s předmětem B se vrátit do místa A. Jednoduché jak facka. 

Naštěstí je tu ona zmíněná atmosféra. Od třetího dílu tu nebyl „residentovější Resident“. Rezavějící zaoceánská loď ztracená na moři je naprosto ideálním prostředím pro nervydrásající horor. Loď to není velká (celá hra má jistá kapacitní omezení vycházející z faktu, že jde původně o záležitost pro kapesní konzole), je nicméně dostatečně rozmanitá a nabízí všechno, co byste od pořádné výletní lodě očekávali (snad jen Casino je nedůstojně mrňavé a nechtěně tím připomíná pražské nonstopy).

Extra zmínku si zaslouží kooperativní režim RAID, k němuž je třeba hru dohrát, abyste si otevřeli všechny úrovně. RAID se hraje přes Playstatin Network a Xbox Live, na rozdělenou obrazovku tu nenarazíte (což je škoda). Jde o zábavný doplněk, kdy si zvolíte postavu, lokaci a poté plníte nejrůznější úkoly. Šikovná "natahující" výplň, která hře minimálně zdvojnásobuje její herní dobu.

Resident Evil: Revelations je zatraceně povedený kousek, který nadchne příznivce původní trilogie a je důkazem toho, že navzdory primárnímu cílení na hororovou složku lze vytvořit chytlavý a úspěšný titul i v dnešní době. Což ostatně ukazuje i fenomenální The Last of Us, ale to je hra, která si zaslouží vlastní recenzi. Revelations se každopádně povedlo. Nemá nejlepší grafiku, z herního hlediska nepřináší nic zásadně nového, celkový dojem je ale výborný. Tohle JE pravý Resident Evil.


Hodnocení: 80%

Za zapůjčení hry k recenzi děkuji internetové prodejně Gamesarena.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat