pátek 19. července 2013

Recenze - R.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů

Muži v černém mají nový džob – vydávají se ve stopách krotitelů duchů. Režisér komediální hitu RED povolal kovboje Jeffa Bridgese a idealistu Ryana Reynoldse, aby společně nastolili pořádek na zemi.

Detektiv Nick Walker (Ryan Reynolds) si plánoval růžovou budoucnost se svou milovanou manželkou, ale vinou nevydařené akce skončí na jako mrtvola na místě činu. Místo putování na onen svět je Walker povolán do mimořádného policejního útvary URNA, který se stará o nemrtvé, jež nechtějí opustit svět. Jako parťáka dostává svérázného šerifa Roye Pulsiphera (Jeff Bridges), který ze zásady pracuje sólo.

Nebudu to zbytečně zdržovat: R.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů je tupě vytvořený produkt. A to tou nejhorší možnou cestou. Představte si skupinku znuděných producentů, jak společně sedí ve velké šedé místnosti a přemýšlejí, čím vydělat na další Ferrari. Vzpomenou si na nedávný úspěch Mužů v černém 3, neschopnost studia natočit třetí Krotitele duchů a cestou nejmenšího odporu projekty spojí v jeden. Stačí vzít scénář prvních MIB, v počítačovém programu automaticky vyměnit mimozemšťany za duchy a z nevrlého starého mrzouta udělat kovboje. A hit je na světě.

Skoro.

Háček je v tom, že Ryan Reynolds nemá komediální přirozenost Willa Smithe. Přehrávané tlačení na pilu Jeffa Bridgese se na rozdíl od minimalismu Tommy Lee Jonese míjí účinkem. Příběh vaří z vody a navzdory zajímavému základu nepřináší vůbec nic zajímavého. Jen recykluje, přetváří, využívá zaběhnutých principů i ohraných žánrových kliček a přitom nic z toho nedokáže podat se správnou lehkostí. Je až s podivem, jak uvolněně a přirozeně vyzněla řada humorných scén v předchozím počinu Roberta Schwentkea RED. RIPD se takřka ve všech ohledech míjí účinkem. Dobrých vtipů minimum, timing herců je doslova příšerný a scénář se ani nesnaží skrývat, že jen vykrádá. Studio zřejmě pracuje s tím, že „jde o letní trikovou zábavu a divákům to bude šumák“. Nesázel bych na to.


V prvé řadě proto, že ani ty triky nejsou nijak ohromující a za druhé čistě kvůli faktu, že ve filmu (navzdory žánru) moc humorných scén není. Většinu času jsem si připadal, že koukám na nějakou lacinou televizní produkci Disney Channel, která má dát vzniknout u teenagerů populárnímu seriálu.

Jediné dobré si Schwentke přinesl z minulého filmu – Mary-Louise Parker. Milá Franka Mosese je tím nejsvětlejším bodem celého RIPD, neboť jako jediná projevuje jistý komediální talent.

Vzhledem ke krátké stopáži nelze mluvit o utrpení. Spíše čistokrevné ztrátě času. Tak zbytečný drahý film tu ještě letos nebyl. Ano, Osamělý lovec je o hodinu delší, než by bylo třeba, ale geniální finále mu upřít nelze. Pacific Rim se veze na vlně Transformers, ale dělá to v technicky precizním balení (jen mu chybí srdce). RIPD nemá nic, díky čemuž by ho vzal divák na milost.

Hodnocení: 30% 

P.S. Film jsem viděl ve 2D a s cz titulky. Ve 3D a s dabingem to musí být hotové peklo.

6 komentářů:

  1. Nevím sice proč bereš recenze natolik z vlastního pohledu. Já na to filmu byl, a líbilo se mi to. Čekal jsem od toho krávovinu a ten film překvapil. Hold se musíš naučit, že na každý film se nedá jít stím, že to bude pecka. To samé jako FF6 - původně jsem očekávál capinu, rádoby rychlý auta a hele ... ono to má i příběh. Zkus se to naučit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty se zkus naučit dát dohromady souvislý odstavec, který by člověka nebolel číst, když už někde publikuješ svoje názory.

      Vymazat
    2. A z čího pohledu bys prosím tě chtěl psát recenzi?

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím. Recenzent musí umět psát objektivně a ne subjektivně.

      Vymazat
    4. Niektorí by si mali ujasniť rozdiel medzi recenziou a vedeckou štúdiou. Recenzia z povahy veci nemôže byť "objektívna", autor píše _svoj_ zážitok z filmu, _svoj_ pohľad na kvalitu filmu a pokiaľ je popri tom schopný aj nejako pútavo vyargumentovať svoje názory, splnil účel recenzie na 100 %.

      Vymazat
  2. film stoji asi za takovy popis: je to nudna americky sladka vlastenecka sra.cka.

    OdpovědětVymazat