pondělí 3. listopadu 2014

Recenze: Interstellar

Filmy Christophera Nolana mají pověst senzace, která si vždy nakloní diváky i kritiky. To by se mohlo změnit se sci-fi Interstellar. Nejde o špatný film. Takový zřejmě ani Nolan natočit neumí. Prvně se ale dostavují silné rozpaky.

Naše Země umírá. Lidé se živí kukuřicí, které se jako jediné na prachem zaprášeném světě daří a je dost možné, že další generace bude tou úplně poslední. Cooper (Matthew McConaughey) se proto vydává s partou vědců na misi, jíž lze bez nadsázky označit poslední naději lidstva. Jejím smyslem je najít planetu, na níž bychom nadále žili.

Cooper rozhodně nemá jednoduchý úkol a divák s ním musí projít červí dírou, kde se snad nachází naděje. Je to boj vzdávající hold snad všem možným sci-fi klasikám najednou. Nechybí tu prakticky nic, co bychom dějově od podobné podívané očekávali (zoufalí hrdinové, mluvící robot, fatální lidské selhání, dramatické přistání a hledání spíše marné než povzbudivé). Bohužel tu vlastně nic dalšího není a to navzdory silnému základu v podobě společnosti, která se pod tíhou situace pomalu rozkládá.

Respektive je naznačeno, že je v rozkladu, ale snímek se naší planetě věnuje pomálu. Víme, že na Zemi udeřila vlna bouří plných prachu, díky nimž musí lidé nosit často na obličejích roušky. Je nám řečeno, že vyjma kukuřice už vlastně nic jiného neroste. Ale panika nebo nepokoje žádné. Tíživost situace o tenčících se zásobách čeří filozofická debata na verandě s lahvinkou piva. Znamená to tedy, že chmel stále roste? Lidstvo netrpí ani nedostatkem benzínu či elektriky. Přesto nejsme schopni s problémem bojovat. Proč? Protože to tak scenář vyžaduje. Samé otázky a odpovědi nikde. Není to věc "vnímavějších diváků", kteří by uměli číst mezi řádky. Interstellar pouze klouže po povrchu naznačeného problému, což je něco, na co vážně nejsme u klanu Nolanových (vyjma Christophera se na snímku přirozeně podílel i bratr Jonathan jako scenárista) zvyklí. Inu, i mistr tesař...

... ostatně, i v rámci režie lze tentokrát mluvit o "jen" dobře odvedené práci. "Profesionální" je slovo, které nelze filmu upřít. Z technického hlediska jde o naprosto vypiplanou podívanou, ve výsledku ale poměrně nezajímavou. Nebýt - pravda, naprosto geniálně pojatých - asistenčních robotů, kteří jsou bezesporu nejoriginálnějším prvkem celého filmu, není tu vlastně nic, co by se vrylo do paměti. Převrácený kamion z Temného rytíře, rotující chodba hotelu z Počátku nebo běh po dřevěných kládách v Insomnii, nic z Interstellaru se zmíněným scénám neblíží. Je dvojsečné vyčítat sci-fi, která chce útočit mozkem, nedostatečný wow-efekt. Ale pokud je po odchodu z kina obtížné vybavit si byť jednu nezapomenutelnou scénu, je něco špatně.


A problém je to i proto, že právě ambice chytré sci-fi se naplnit nedaří. Nechybí velké myšlenky, ale jsou to jen prázdná gesta. Žádný motiv není pořádně rozpracován a když se už o něčem začne trochu mluvit, je to vysvětlené tak podrobně, aby to pochopilo o malé dítě. V téhle rovině selhává hlavně konec. Jindy Nolanova nejsilnější parketa, tentokrát nevyvedený dozvuk, díky němuž pachuť z již tak obyčejného výsledku hořkne ještě více v puse. Laicky řečeno - tak doslovné "finále pro idioty", které se topí v neustálém opakování téhož, aby to pochopil opravdu každý, jsme v "chytré sci-fi" neměli už hodně dlouho. A je to neuvěřitelná škoda.

Stále jsou jistoty, o které se lze během sledování opřít (vyjma zmíněné výpravy tradičně úderná hudba Hanse Zimmera, práce se zvukem či Nolanova schopnost dramaticky nastříhat dvě odlišené události). Motivace, proč doporučit návštěvu kina, se ale tentokrát hledá obtížně (a nepomáhá ani předlouhá tříhodinová stopáž). Milovníci klasiky Stanleyho Kubricka ocení několik málo pomalých záběrů na rotující loď, které jsou doplněné vážnou hudbou. Nadšenci do vesmírného programu si pravděpodobně také pár bodů přičtou. Ale tím to končí. Dokonce ani herci nemohou matný dojem zachránit, neboť po většinu času, vyjma dojemné videozprávy "po 23 letech", vlastně nemají co hrát. Pokud je oblíbenou recenzentskou berličkou, že forma naprosto převálcovala obsah, zde se to povedlo tvůrčím ambicím.

Navdzory tomu, že se recenze zaměřuje spíše na to kritické, rozhodně není Interstellar špatný film. Přináší však pouhou rutinu, slepenou z jinde použitých žánrových motivů, která jakoby nechtěla vystoupit ze stínu svých předchůdců. Obstojná sci-fi? Určitě. Událost roku? To ani omylem.

Hodnocení: 60%

34 komentářů:

  1. gravity das 5* a tomuto 3*.... :D:D si asi ten co ked vidi efekty hudbu a reziu ktoru mal cuaron obzvlast jednoduchu tak hned 5/5 lebo to jedine ponuka gravity...k interstellaru, film nemoze zato ze ides nato s tym "Nolan,ocakavany film,hype" prides nabruseny a myslis si ze slabe....ach nemam nervy na tieto slovensko-ceske recenzie esteze europski kritici su objektívni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Naprosto s tebou souhlasím. A jsem proti této hloupé recenzi na nejlepší sci-fi za posledních 20 let. Vesmírná Odyssea ani Gravity nemají šanci. Buď žijeme v době Cuaronových kravin, nebo tento film lidé prostě nepochopili.

      Vymazat
    3. Já mám pocit, že jsme tenhle film pochopili velmi dobře - je to prostě patetická nedomyšlená povrchní a místama dosti blbá slátanina ... .ale dokážu pochopit, že i tento druh pojetí sci-fi si najde svého diváka a stane se (jakože) nej sci-fi filmem posldeních 20 let - už ta samotná myšlenka je stejně blbá jako velká většina filmu :-*

      Vymazat
  2. "pouha rutina" :DD a gravity je originalny scenar a epic dialogy :D jezis maria preco tu vobec vypisujem ked budes mat videnych aspon 5 000 filmov tak potom pis recenzie ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nevíš, kdo Tomáš Chvála je viď? A ještě něco, počet filmů, které zhlédneš = rostoucí gramotnost světa filmu? Tleskám!

      Vymazat
    2. a ty vieš kto som ja ? ale posudzovať na základe toho čo kto je, je krása tiež tlieskam... nie rastúca skúsenosť vo filmovej brandži :-)

      Vymazat
    3. Za ďaľšie dokáž mi že Gravity má scénar ale to nemôžeš dokázať lebo nemá žiadny :-) Vieš čo je politika vo filme ? to čo gravity v oscaroch napríklad , takže neviem čo tu ty vyskakuješ proti mne..

      Vymazat
    4. Je k smíchu, že někomu říkáš, že by neměl lidi hodnotit "na základe toho čo kto je" a sám tu soudíš ostatní.

      Vymazat
  3. Souhlasim s recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. No SCHVÁLNE - KTORÝ FILM BY STE SI DOKÁZALI POZRIEŤ VIACKRÁT ? GRAVITY alebo INTRERSTELLAR? Ja som určite GRAVITÁCIU. Dvo hodiny z Interstellaru boli fajn ale zbytok hrúza (reč je o závere). Ako ohýbanie času a morzeovka pomocou hodín to bola úplna blbosť. Keď si len niekto zoberie, že v momente keď poslal správu kde sa nachádza stanica vlastne tú správu ani nechcel poslať. Knihy zrútil mávnutím ruky a na hodinkach zanechal stopu v časovích priamkach. Nuž ale ako vedel čo robí a čím ju achránil - mávntím ruky? :-) Ako buď ohýba čas ako na tých hodinkách hrdina abo rúca knihy. A to cez celú búrku mal vlastne ruku prestrčenú, keď v podstate pred ním to bežalo v reálnom čase...to ako vydržala ako vedel, že ich napadne sa toho držať...jáj ono sa to už stalo, musel to spraviť, nemohol zmeniť mynulosť ahá...no logika teda ma moc neoslovila. AK CHCEL ZACHRÁNIŤ DCÉRU pán Coneghy tak proste šiel na to zle....myslím, že ani sám Nolan nepochopil, čo chcel povedať tou nedotiahnutou absurdnou pointou. Pri filmoch ako INTERSTELLAR by malo platiť hlavne čo sa záveru tíka, že menej je niekedy viac...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ste tak blbí všichni že ste to nepochopili ? ak ne zajedte si po knihu z fyziky prosim

      Vymazat
    2. Interstellar pracuje s tím, co o vesmíru víme a to dost přesně. Není problém filmu, že Ti fyzika nic neříká. Ona Ti fyzika ani nic říkat nemusí, protože v Interstellaru bylo všechno tak krásně a jednoduše popsané, že pokud si to nepochopil, tak doporučiji něco jednoduššího. Začal bych Pixarem ;)

      Vymazat
  5. Tez souhlasim s recenzi. 2001: A Space Odyssey je film, ktery definoval zanr. Interstellar ma byt pokracovatelem tohoto zanru. A mozna by jim i byl, kdyby se kazda scena neutapela v otaznicich, ktere si divak nedokaze odvodit a naopak, kdyz uz se film neco rozhodne vysvetlit, tak to tak podrobne az to divaka privede skoro do rozpaku. Ovsem vse co jde mimo dej jako zvtarneni vesmiru, hudba, dramaticke sceny je strhujici. Zajimalo by me, jaky zazitek by clovek z filmu mel, pokud by byl pouze o putovani vesmirem a Zeme by byla zprostredkovana pouze prostrednictvim komunikacnich videi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to by musel byt úplne iný film. lebo toto bolo o laske medzi ockom a dcérou, a ze tato láska zahranila ludstvo. :D

      Vymazat
  6. tiez suhlasim s recenziou.. 60% je tak akurat.. velmi vela dier ma ten dej co podla mna je v takomto filme nevyhnutnostou aby dej nemal trhliny.. spracovanie je vyborne, ale scenarista neviem co berie..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. film nemá žádne díry, jen si to nepochopil ...

      Vymazat
    2. Přesně díry ve scénáři byly trochu přehnaný. Pár příkladů:
      1) Proč neposlali na průzkum těch 12cti planet jenom roboty, ale i lidi?
      2) Jak mohlo lidstvo z budoucnosti vytvořit tuhle červí díru? Logicky měli všichni vyhynout takže by červí díru neměl kdo vytvořit.
      3) Proč nechali Anču Hataway na tý planetě živořit dokud se Methew neprobudil?
      4) Jak to, že ve světě kde roste jenom kukuřice je pořád dost piva a nejsou žádné nepokoje?

      Vymazat
    3. S recenzí nesouhlasím. Film byl 100%, akorát jiný. To, že každej nepochopí čtvrtou dimenzi je celkem očekávaná věc - krom Einsteina a pár dalších lidí v dnešní době to nechápe nikdo. Ovšem každé malé dítě ví, že v okolí velké gravitace (v našem případě černá díra) čas utíká mnohem rychleji. Takže kydy typu, že nechali Aničku (Anne) živořit na jiné planetě, dokud se Methew (Matthew) neprobudí, jsou pěkně ubohé. Když máte prosím IQ tykve, tak na promyšlené filmy od jednoho z nejlepších filmařů současnosti prostě nechoďte. Bežte radši na filmy jako Blbý a Blbější a pak se jim tam klidně vyzvracejte do diskuze.

      Vymazat
    4. Hlavně že vy chápete čtvrtou dimenzi ajnštajne... Na vás vcelku pěkně pasuje známá věta paní Gumpové: "Pro hlupáka každý hloupý."
      Jinak ten film skutečně nebyl žádnej zázrak a srovnávat ho s 2001: A Space Odyssey je přinejmenším troufalost.
      Hezky se na to koukalo, vo tom žádná, ale jak už mnohokrát zaznělo, hromada nezodpovězených otázek, naproti tomu jinde zbytečná doslovnost a na bezmála tříhodinovou stopáž mi to chvílema připadalo šíleně zkratkovitý.
      Za mě 65%, ať nežeru

      Vymazat
  7. Súhlasím s recenziou nie je to nič moc a Gravity je o triedu lepší film

    OdpovědětVymazat
  8. Bohužel, ani jako zarytý fanda Nolana nemohu říct, že by Interstellar nejen splnil moje očekávání, ale ani že by se přiblížil laťce, vysoko nasazené jeho předchozími snímky. Zrovna Gravitace byla prvním filmem po (i během) shlédnutí Interstellar, která mi vyvstanula v paměti a srovnával jsem si je. Gravitace byla zážitkem, i naporduhé při domácím promítání to byla pecka. Interstellar ve mě nezanechal nic, snad kromě zklamání. Mým dobrým přátelům, filmovým nadšencům, kteří ještě Interstellar neviděli, jsem jej prostě a upřímně nemohl doporučit, když vidím, jak vysoké je jejich očekávání...

    OdpovědětVymazat
  9. zdravím všechny chytrolínky od klavesnice..
    pochopit a nepochopit je lidské..nechte si ty hovna pro sebe..za mě super filmový zážitek a srovnávat gravitaci a Interstellar je hovadina..gravitace C film s příběhem pro děcka..dobrej do imaxu ve 3d na velkym plátně..tak jsem si ho taky dal a byl ok.. Interstellar uplně někde jinde..kdo nepochopil at si zobne lsd..:-)čus

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem taky zašel do kina, protože to sklízí celkem pozitivní ohlasy, ale jsem zklamán. Hodnotil jsem 60%
    Je tam spousta nelogičností, spousta věcí není vysvětlených, ten konec vůbec nezapadá do zbytku filmu a říkal jsem si WTF...?? Chybělo už opravdu jenom to, aby vylezl v té knihovně a nastal velký happy-end. A nemyslím si, že bych to úplně nepochopil...

    Co mě vytočilo hned na začátku je to, že film se odehrává kdy...tak cca rok 2060?? (když wormhole se objevila u Saturnu před 50 lety a máme roboty s lidskou UI) A žijou v oprýskaném baráku, jezdí dnešními auty, svítí klasické žárovky, děcka si hrají s hračkama, co jsou už dneska výběhovky. To prostě NEe. Když už má být film z budoucnosti, tak se vším všudy.
    Na jednu stranu máme roboty s lidskou inteligencí a na druhou stranu do Vesmíru pořád lítáme tím stejným způsobem jako před padesáti lety. Žádné nové motory, nic. Vpodstatě nikde tam není žádný náznak invence. A k Saturnu letíme 2 roky. ALE zvládáme technologii lidské hibernace, a to klidně i na desítky let - viz Mann. WTF ??

    A ten konec - červí díru vytvořili lidé z budoucnosti... Jak se tam ti lidé dostali? Kdo jim kdysi vytvořil tu červí díru nebo jak se ti lidé kdysi zachránili ze Země? To už nám nikdo nevysvětlí. Když umí takové věci, jako ohýbat čas, prostor, vytvářet červí díry - to mohli pro nás najít rovnou i vhodnou planetu, červí díru udělat u měsíce a druhý konec přímo u té planety a ne toto. Prostě konec u mě ten film zabil.

    Kdyby raději bylo řečeno, že se objevila anomálie v podobě wormhole, která vede někde do jiné galaxie, film by prozkoumával dané planety a nakonec by našel vhodnou planetu, s nějakým tím dramatem by oselali info zpátky a pár tisíc lidí ze země by se zachránilo, tak jsem spokojený. Takto je to jen velké zklamání a nenaplněné očekávání.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento film je vydařený po všech stránkách, především v tom ,že přímo nutí diváka přemýšlet, vnímat a zamyslet se nad obsahem. Ne každý divák je toho ale schopen. Mám na mysli ty, kteří nesnesou projevit vlastní úvahy, představivost a fantazii. Samozřejmě, že tento film nepatří k těm, který sedne každému, ale něco v nás zanechá, to se o řadě jiných filmech nedá říct. Ještě je v úvahu brát ty diváky, kteří se přišli do kina najíst popcornu , nasadit si 3D brýle, "protože jen tyto filmy jsou cool a hlavně žádné titulky". Tak pro Vás tento film opravdu nebude tím pravým.

    Vždy mě pobaví ohlasy typu "já jsem to nepochopil, protože mi to nenaservírovali jak se říká po lopatě". Pro Vás mám radu:"koukejte se na jednodušší kousky". A ještě Nolan je režisér, který nepotřebuje z jednoho scénáře vycucat další tři pokračování.
    Sci-fi filmům nemusíte za každých okolností rozumět, to by pak nebylo scifi, ale dokument.:)@

    OdpovědětVymazat
  12. To pivo ma tiez zarazilo, mozno to bolo kukuricne pivo, alebo pivko z poslednej urody obilia. Stale som cakal co bude za horizontom udalosti, podla kvantovej fyziky, pokym tam nie je pozorovatel, tak je tam neurcity stav (teda vsetky mozne stavy). Ale ze tam bude pohlad spoza regalu s knihami mi nenapadlo. A hlavne ako sa odtial dostal spet mi nie je jasne. Pravepodobne heureka vyriesili rovnicu a do hodiny vytahovali z ciernej diery Metiua kym mu dosiel kyslik.

    OdpovědětVymazat
  13. Ach jo, keď to píše takýto amatér ako Tomáš Chvála, tak to potom aj tak dopadne, presne ako tu spomínali už iní, tak aj ja dodám, že je FAIL ohodnotiť Gravity lepšie ako Interstellar (Gravity totiž nemá príbeh resp. ho má veľmi jednoduchý a forma predsa nemôže nikdy prevyšovať obsah)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ešte dodám, že "Milovníci klasiky Stanleyho Kubricka ocení několik málo pomalých záběrů na rotující loď, které jsou doplněné vážnou hudbou." Vidno, že vieš v čom kvalita 2001 je :D v pomalých záberoch na rotujúcu loď doplnené vážnou hudbou, že? :D pls nefailuj už toľko :D

      Vymazat
  14. Nechápu, nad čím se tady tolik rozčilujete. Recenze je názor každého jednotlivého člověka a že nesdílí váš názor neznamená, abyste mu jej nutili nebo se oháněli tím, že je to špatný názor. Dám vám jeden dobrý tip. Zadarmo. Nečtěte recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to nemá nič spoločné s rozdielnym názorom, ale lol nemôžem dať Gravity 10/10, kde forma prevyšuje obsah :D

      Vymazat
  15. Jo, dost dobrej film. Ale.... Při titulkách si říkám-to je všechno ?
    Něco, abych přemýšlel, jak bych se zachoval já, tam nebylo.
    Vadilo mi nelogické chování posádky na druhé planetě, jeho odlet na závěr.
    Proč v černé díře byla všude jenom knihovna z pokoje a nic jineho na ovlivnění událostí.A když uz morseovkou vytukal zpravu do hodinek, proč se černá díra ztratila a jeho vyhodila do sluneční soustavy.
    Skrz gravitaci poslal zprávu dceři, ale kdo zavinil pád jeho letadla a další ukazy na zemi o kterých mluvili vědci ?
    První narušení gravitace před 50 lety ale černá díra se objevila před 48 lety.
    Ale jinak dobrej film :-)


    OdpovědětVymazat