úterý 11. prosince 2012

Recenze: Hobit – Neočekávaná cesta

Dočkali jsme se. Po téměř deseti letech se vracíme do úchvatné Středozemě, abychom si vyslechli další strhující příběh jejích obyvatel. Tentokrát bude v centru dění mladý Bilbo Pytlík, který se společně s třinácti chrabrými trpaslíky vydá na největší dobrodružství, jaké kdy „prostého hobita, toužícího po jídle a klidu“ potkalo.

Od chvíle, kdy Peter Jackson triumfálně zakončil Pána prstenů na oscarovém klání, se fanoušci modlili za zfilmování Hobita. Řadu let se projekt zdál prokletý – studio nemělo na natáčení peníze (ze stejného důvodu se čekalo na poslední bondovku Skyfall) a dokonce muselo obhajovat filmová práva na knihy. Podobné průtahy odehnaly od režie Guillerma del Tora, který na projektu dlouho pracoval a o svém odchodu mluvil jako o jednom z nejbolestivějších rozhodnutí kariéry. Tato „smutná událost“ se nakonec v dobré obrátila, neboť studio napnulo všechny síly a přemluvilo k návratu samotného Jacksona.

Od počátku se jevilo kontroverzní rozhodnutí, že na základě tenoučké knihy Hobit vzniknou filmy dva, zatímco komplexní knižní trilogie Pán prstenů si musela vystačit „jen“ se třemi filmy. Obavy nelze nechápat. Zatímco Pán prstenů byl velkolepým vstupem do nového světa, jímž si chtěl J. R. R. Tolkien vynahradit nedostatečnou mytologii rodné Anglie, Hobit byl dětskou knihou bez větších ambicí. Milou, ale nenáročnou, která nejvíce děsila pavouky. Osudovosti v ní moc nebylo.

Od počátku bylo jasné, že pro nové filmy, které chtějí navázat na „nepřekonatelné“, bude třeba nemalé dávky scenáristické improvizace. Od chvíle, kdy bylo ohlášeno, že se z Hobita stane rovnou trilogie, už je byl nevyhnutelný fakt. První díl Hobita tak v mnohém od knihy ubíhá. Ale není to na škodu. Daří se totiž vytvořit dojem první kapitoly, která předchází něčemu velkému. A jak už to tak u prvních kapitol, jež jsou tichem před bouří, bývá, není to zdaleka kapitola bezchybná.

Jackson se svým týmem do jisté míry opisuje z vlastní historie. Neočekávána cesta má velmi blízko ke Společenstvu prstenu, ať už mluvíme o úvodu v Kraji či následném putování, které představuje první záporáky a navrací do hry postavy z minulé trilogie. A zda padá největší kosa na kámen. Ve snaze o co největší odkaz je ve filmu řada starých známých tváří, většinou ale jejich účast (vyjma „mrk, mrk na původní trilogii“) postrádá větší smysl. I samotný Gandalf má spíše symbolickou roli (vždy se ve správnou chvíli zjeví jako deus ex machina, aby záhy stejně pohotově zmizel).


Příliš dobře nepůsobí ani úvodních čtyřicet minut, kdy čekáme na to, až mladý Bilbo konečně vyrazí na cestu. Rámování „současností“, v níž starší Bilbo (Ian Holm) sepisuje svůj příběh, zatímco kolem krouží Frodo (Elijah Wood), má své logické opodstatnění, tempu ale nepřidá. A sedící nostalgický hobit zdaleka tolik „nenakopne“ atmosféru, jako úvodní slavnost ze Společenstva.

Je pochopitelné, že natolik očekávaný projekt bude podroben přísným testům a mohu vám zaručit, že se nepochybně najdou tací, pro které bude vše, co jsem vypsal, pouhou špičkou negativního ledovce. Bylo by ovšem nefér o Jacksonovi tvrdit, že pošlapal vlastní odkaz, nebo to udělal „pro prachy“. Něco takového není z filmu cítit ani omylem. Každý obraz, každý moment je výsledkem pečlivé přípravy, efekty jsou naprosto špičkové (včetně obřích vlků – takže to jde!), nechybí emoce, magické záběry na nádhernou krajinu, strhující akční scény i chvíle překvapení. Především ve druhé polovině se naplno vrátí atmosféra, pro kterou se stala původní trilogie velebeným dílem.

Pochvalu si zaslouží i vynikající soundtrack, především pak naprosto přirozený a nenásilný přechod od klasických motivů Pána prstenů k novému, který je znám již z uvolněných trailerů.

Háček je tu zkrátka v expozici, která má délku téměř celého filmu a i tak dostatečně nepředstaví nové postavy (ze třinácti trpaslíků si zapamatujete stěží polovinu). I Martin Freeman se musí hodně snažit, aby vás o svých kvalitách nakonec přesvědčil. Podaří se, ale scenáristé mu to neulehčují.

I přes všechny výtky ve vás návrat do Středozemě vyvolá to správné chvění a – což považuji za největší vítězství – ukáže, že bude ve třech filmech o čem vyprávět. Těším se na další dějství.

Hodnocení: 80%

P.S. Dabing je ucházející, vyjma česky nazpívané písně trpaslíků. Za to by měl jít někdo sedět. A o 3D lepší nemluvit. Je tradičně naprosto zbytečné a v 99% scénách nepostřehnutelné.

15 komentářů:

  1. Hodně s recenzí souhlasím, poznamenala bych snad jen to, že kvalita triků na mě osobně působila naopak hodně rozporuplně - vrci byli skvělí, ale velký útek přes hordy digitálních skřetů, valící se šutr a vrchol digtálu skřetí král (předlohu jsem nedočetla, takže pokud to nebyl král skřetů, sorry) ve mě zanechaly dojem, že když v Pánovi prstenů nacpali komparz do kostýmů, působilo to daleko přirozeněji.
    Antonymi

    OdpovědětVymazat
  2. tak strašně jsem se těšil až tu písničku trpaslíků uslyším v kině, ale teď jsem pěkně nasranej, když jsem se dozvěděl, že ji předabovali...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak musíš koukat na originál a ne na český dabing :-P

      Vymazat
  3. Ja osobne z recenziou až tak nesúhlasím. Bolo to dobre začiatok bol v poriadku ved predsa nejaké to uvedenie do deja musí byť.Dĺžka filmu postačujúca a efekty boli tiež super. Predsa pán prsteńov bol tiež dosť natiahnutý.
    Ja som to videl včera v 3D HFR verzii a ja som bol nadšený. Mne sa strašne páčilo..... najlepšie 3Dčko čo som zaťial videl ....... Hobbit si určite zaslúži lepšie hodnotenie než 80 %.

    OdpovědětVymazat
  4. S recenzí souhlasím v oblasti dílenského zpracování (triky...) to bylo super, ale když jsem četl "I samotný Gandalf má spíše symbolickou roli (vždy se ve správnou chvíli zjeví jako deus ex machina, aby záhy stejně pohotově zmizel)." Tak mi došlo proč je ta recenze taková jaká je. Autor zřejmě nečetl knížku... je to škoda protože je to asi první film který se své knižní předlohy drží téméř dokonale a navíc přidává něco víc (Radagast, pohled na Necromanta...) za mě je hodnocení 9/10. Více na www.nafilmu.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně nesouhlasím s tím, co jste psal o Gandalfovi ... Jestli jste četl knížku, což upřímně doufám, když děláte recenzi na film, tak by jste měl vědět, že přesně takhle se tam Gandalf objevuje/mizí ..

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem četl (stejně jako Pána prstenů a s výrazně menším nadšením Nedokončené příběhy), ale to, že něco funguje v dětské knize ještě neznamená, že to bude fungovat ve filmu, který cílové publikum o něco posunul.

    OdpovědětVymazat
  7. keci, a jake bylo cilove publikum knihy a kdo skutecni ctenari, mozna jste knihu prolitl pred 10 lety, ale argumentovat timto zpusobem je hned ze dvou duvodu tezce mimo misu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, že to co funguje v knížce ve filmu fungovat úplně nemusí. Já jsem třeba Hobbita nečetl, ani se nechystám, protože mě to nijak moc nebere. Ale kdybych se šel kouknout do kina na tenhle film, tak bych jako né moc velký fanoušek byl trochu zklamán, že postava kterou jsem chtěl zase vidět (Gandalf) se tam jen párkrát objevuje a mizí. Film určitě není dělanej jen pro ty co knížku četli. Takže já coby potencionální divák, který knížku nezná bych mohl klidně hodnotit film a argumentovat co se mi nelíbí. Nebo snad lidi budou muset číst knižní předlohy před tím než se podívají na film, aby fanoušci byli spokojení?

      Vymazat
    2. Je zajímavý, jak si někdo stěžuje, že tam bylo starých postav moc a trpaslíky zastínil Gandlaf a pro někoho je ho tam zase málo. :-) Holt všem se nezavděčíš a obzvlášť u Hobita je těch rozporuplnejch komentářů fakt hodně... Mimochodem já byl nadšen, ale uznávám, že knížku miluju a Peter Jackson se jí podle mě chopil s velkým citem jak pro děj, tak pro příběh, takže rozhodně nelituju tří dílů.

      Vymazat
  8. Docela mě dostalo, jakým způsobem se měnili lokace. Cesta k mlžým horám je určitě hodně dlouhá, ale sakra proč mi přišlo že prošli půlku středozemě než se tam dostali. Viděl jsem lokace pro rohan, gondor, to mi trochu kazilo požitek:/

    OdpovědětVymazat
  9. Ja by som tomu dal okolo 90%, Radagast a jeho králici mi to trošku pokazil... Ale to je prd oproti tomu, že sa Jackson pustil do filmu podľa knižnej predlohy a spravil z toho počítačovú hru. Škřeti a efekty v jaskyniach boli príliš prehnané. Dal by som 80%, ale Andy alá Glum to u mňa zachraňuje a posúva tento film na jeden z tých, ktorý si veľmi rád pozriem ešte pár krát. Howard Shore veľa práce z hudbou nemal, veľa sme už počuli v LOTR, ale majstrovské dielo neomrzí :) Súhlásím s Tomom Hardym, dabing trpasličej pesničke bol,... ehm.

    OdpovědětVymazat
  10. Souhlasil bych, pokud bys vynechal pasáž o soundtracku. Neuvěřitelně jsem se an něj těšil, protože do dnes s oblibou celá hodiny poslouchám ten z Pána Prstenů. Bohužel jediné čeho jsem se dočkal bylo neustálé opakování hlavní písně (Misty mountain), v různých verzích a následně vykrádání soundtracku z LOTR. Film nebyl špatný, naprosto mě uchvátila jedna z prvních scén, z dobytí Osamělé hory Šmakem, co bych ale vytknul byla přílišná "rozšafnost" akčních scén, kterých bylo na můj vkus skuteně moc a často jsem se v nich neorientoval. Filmu příliš nepřidalo ani již zmíněné přídávání postav z LoTR, nad rámec děje knížky. I přes všechny nedostatky má film svoje kvality, jako je například krásná vizuální stránka, na kterou jsme samozřejmě zvyklí z předchozí triologie. Za mě 73%.

    OdpovědětVymazat
  11. Je jasné,že se Hobit nevyhne srovnávání s Pánem prstenů a i nějaké kritice,já jsem ale spokojená.Martin Freeman mě přesvědčil už na začátku,dabing OK atd atd.Dobře,nějaká ta chyba by se našla,ale na to já kašlu.10/10

    OdpovědětVymazat
  12. Neměl jsem zájem film sledovat s CZ dabingem, protože u takového filmu je to zcela zbytečné. Ta angličtina je v tom opravdu krásná a osobně bych možná i zakázal koukat na Hobita nebo Pána Prstenů s dabingem, vyjímkou mladších shlížečů pod 15 let. Kdo je líný číst titulky, tak ať na filmy radši ani nekouká :-D Nee, to samozřejmě přeháním. Jsem za ztvárnění Hobita moc šťastný, vzbudilo to ve mně nostalgii z krásného shlížení předchozí trilogie. Určitě to i ocení rostoucí generace Pána Prstenů. Autor recenze správně vystihl, že si zapamatujeme sotva polovinu jmen té 13ti členné skupiny, což je podle mě docela podstatné. V Pánu Prstenů jsem měl ve jménech přehled. Trochu mě i zarazily některé až pohádkové záběry. Jestli je chyba, že to moc porovnávám, nevím, každopádně např. Minas Tirith se mi jevil opravdu reálně. Každopádně, ať už to ukončím, odcházel jsem se skvělým zážitkem a úsměvem na tváři, ale jestli na mě Hobit udělal větší dojem než Pán Prstenů, tak říkám jednoznačně NE! 90%

    OdpovědětVymazat