čtvrtek 29. března 2012

Misfits – 3 sezóny v jedné recenzi


O fenoménu Misfits, který provází přívlastek „britští Hrdinové“, se hojně začalo mluvit již po pár dílech první sezóny. Máme za sebou tři kola. Dopadlo to lépe, než americká hra na supermany?

Začnu u Hrdinů, protože se v nich docela dobře zrcadlí to, co se začíná dít s Misfits. První sezóna hrdinů byla takřka geniální. Nechyběly jí nápady, sympatičtí herci, zajímavě rozehrané osudy, zkrátka tu bylo všechno pro potřeby diváckého hitu. A pak došlo na vyčerpání. Tvůrci si ukousli velké sousto, zamotali se ve vlastním vesmíru hrdinů (včetně chaotického využívání jejich schopností) a fenomén se pomalu přetavil v parodii sebe sama, která to tak, tak doklepala do finálního dílu (tuším, že ho pár lidí i vidělo, ale neradi o tom mluví).

O několik let později přichází Misfits a rovnou našlápnou z opačného, typicky britského proudu. Zapomeňte na líbivé městské lokace, krásné herce a líbivé počasí. Vítejte v šedivém předměstí a seznamte se s delikventy, kteří shodou okolností mají nějaké special schopnosti. Všichni mluví jako dlaždiči, morálku mají značně nahnutou a pravidelně (ač nechtěně) vraždí své vedoucí.

Misfits nejsou seriálem o lidech, kteří chtějí konat zlo/dobro (i když pár takových se přirozeně v seriálu najde). Je to především o faktu, že „máme, kurva, schopnosti a přináší to jen problémy“. Nejlépe ze schématu těží nepřekvapivě první sezóna. S novou látkou si pohrává, prakticky každý díl nabízí nějaký úchvatný moment a vše korunuje přesné obsazení v čele s neodolatelně hulvátským Nathanem ve famózním podání Roberta Sheenana. Pokud by se sestavoval žebříček největších seriálových borců, byl by Nathan hodně vysoko (a pravděpodobně by se z toho pozvracel).


Výhoda britských seriálů je, že zpravidla nejsou moc dlouhé. Obvyklých je šest epizod (což první sezóna dodržela). Druhá má o jeden díl navíc a pořád tempo bez problémů funguje. Problém se u druhé série formuje jinde. Tvůrci přistoupili k tomu, že jednu postavu nechají jednat po vzoru tradičních komiksových hrdinů. A nic dalšího do myšlenky nevnesli. Žádná originální varianta na chlápka v neoprénovém obleku, který poskakuje po budovách. Ani stopa po alternativním myšlení. Klasické „tupé“ hrdinství. Což je v rámci originálního britského přístupu znatelný ústupek.

A co hůř – podobně jako druhá sezóna Hrdinů se i Misfits začínají zamotávat ve scenáristických smyčkách způsobených cestováním časem. Z toho, co bylo svěží a nekonvenční se rázem stává až příliš známá písnička, i když v téhle se mluví sprostě. Dvojka si nicméně i přes jistá škobrtnutí udržela vysoko nastavenou laťku. Misfits se jevili neotřesitelnou seriálovou jistotou…

… a tím se dostáváme ke třetí sezóně, která dostala speciální nultý internetový díl Vegas Baby. V něm ze seriálu odchází Sheenan. A máme problém. Jakkoli je seriál vynikající a ostatní postavy „mají svoje“, Sheenan byl to gro. Držel vše pohromadě, udával rytmus. Bohužel dal herec přednost filmové kariéře, což zaskočilo nejen fanoušky seriálu, ale i jeho tvůrce. Měli o klíčového hráče méně. A museli narychlo přepisovat. Tím vznikla nevděčná postava Rudyho hraná Josephem Gilgunem. 


 Na Rudym je v prvních epizodách hrozně znát, že byl ve scénáři původně Nathan. Stejné hlášky, podobný styl. Působí to jako facka. A to není jediný problém třetí sezóny. Naplno se rozhořela tvůrčí krize, díky čemuž dobrých 5 z 8mi dílů je úplně zbytečných. Nechybí pár vynikajících hlášek a scén, ale jinak jde o neskutečnou vatu, jež není hodná prvních dvou sezón. Chaos navíc vnáší fakt, že mají postavy nové schopnosti a přitom je moc nevyužívají. Skoro se jeví hrdinská složka jako nadbytečná. Postavy zkrátka čelí šíleným situacím a občas zakročí superschopnostmi. Jistě, pořád je to díky nekorektnímu přístupu výrazně zajímavější, než jiné seriály. Pokud ale první a druhá sezóna atakovaly v hodnoceních maximální hranici, trojka se s velikým úsilím vydrápe leda na 60%.

Je to ohromná škoda, že se tu začíná opakovat „syndrom Hrdinů“. Misfits mají ovšem ještě o něco horší pozici, neboť postrádají tahouna. Pokud tvůrci Sheenana neukecají do čtvrté sezóny, mám obavu, že skončí Misfits jako Hrdinové = seriál s ohromným potenciálem, který „sežral sám sebe“.

3 komentáře:

  1. Bohužel nemůžu souhlasit s recenzí. Ikdyž mám oba seriály opravdu ráda, přece jen u mě vítězí Misfits. Zatím mne nezklamal žádný Britský seriál, potom co jsem viděla Skins, bylo mi jasné, že musím co nejdříve zkouknout i Misfits. To prostředí, herci a už jenom ten přízvuk. Je pravda, že 3. série mě zpočátku zklamala, ale stačilo zkouknout dalších pár dílů a Nathan mi tam už skoro vůbec nechyběl. Jsem zvědavá, jak dopadne 4. série, myslím si však, že Sheehan už definitivně skončil a můžeme jen doufat, jaká bude nová sestava. Osobně bych seriálu dala minimálně 80%.

    OdpovědětVymazat
  2. *britský (omlouvám se za chyby)

    OdpovědětVymazat
  3. 100% souhlas... Měl jsem z toho naprosto stejný pocit. Nathan z ajedna, Rudy není špatnej, ale Nathana nezaskočí a k tomu naprostá nuda se zápletkou a najednou, jako by nikdo neměl žádnou schopnost.

    OdpovědětVymazat