úterý 21. května 2013

Recenze: Rychle a zběsile 6

Jeden z nejpřekvapivějších akčních hitů roku 2011 se otočil k duchu série zády a získal si tím davy. Nyní konečně přichází pokračování, slibující stejnou jízdu.

Nakonec se dočkali. Léta unikali spravedlnosti s téměř nulou v kapse. Po poslední akci v Riu si ale Dom (Vin Diesel) a Brian (Paul Walker) mohli oddechnout. Povedlo se jim poslat tamního mafiánského bosse za mříže a ještě z toho káplo sto milionů dolarů. Ideální poměr. Protože hrozba vězení úspěchem nepominula, skončili hrdinové na ostrově, který „nevydává“ a začali poklidný život. Jednoho dne je přesto navštíví zvláštní agent Hobbs (Dwayne Johnson), který jim šel po krku. Nechce je zavřít. Na starost dostal jinou skupinku grázlíků za volantem. Ti se zrovna chystají k akci, jíž je třeba překazit. Na to je Domův tým se svým řidičským uměním ideální. Hrdinové by nabídku nejspíš odmítli, jedním z nepřátel je ale i Letty (Michelle Rodriguez), kterou všichni považovali za mrtvou.

Pětka Rychle a zběsile byla blesk z čistého nebe. Po sérii nepříliš zajímavých tuningových filmů přišli nadupaní Dannyho parťáci na kolech. Takový obrat nikdo nečekal, podobně jako by nikoho nenapadlo, že se režisér Justin Lin vypracuje od špatně zrežírované trojky v Tokiu k něčemu, co se blížilo akčnímu Olympu. Pátý díl byl nářez se vším, co k tomu patří a slavil úspěch.

Nešlo však jen o akci. Svou roli hrála i rodina a hodnoty typu „krev není voda“, „vše zvládneme společně“ atd.. Moc to nefungovalo a i v šestce patří podobné momenty zdaleka k těm nejslabším, jaké film nabízí. O co vážnější postavy jsou, o to je podívaná utahanější. Téměř nikdy to nepřekročí únosnou mez, ve filmu je ale podobných momentů tolik, že vás brzy začnou otravovat a stanou se jakousi nechtěnnou reklamní vložkou, zdržující od hlavního programu - dávky adrenalinu.

Ta je znovu na výši, tvůrci nicméně ještě o něco více přitlačili na pilu. Minule se drželi buď uvěřitelných mezí s odolnějšími hrdiny (akce po střechách), případně přepálili s takovou grácií, že to zážitek nekazilo (trezor). V šestce je bohužel hned několik momentů, které vás z tempa vystřelí i když budete mít otáčky tolerance na maximu. Ranvej dlouhá desítky kilometrů, aby se na ní mohla odehrávat desetiminutová akce, plachtění vzduchem, to vše je naprosto zbytečná přidaná hodnota, o níž se nikdo neprosil. Ano, je to blockbuster točený pro vypnuté mozky, ale vše by mělo mít své hranice. Scenáristé se s tím tentokrát opravdu nepárali, což ostatně odpovídá i slaboučké a poměrně děravé zápletce. Plusové body mají aspoň za to, že dali jedním twistem existenci trojky smysl.

Naštěstí ve výsledku převyšuje to dobré – klasické závody, strhující souboje tělo na tělo, které nekazí ultrarychlý střih a správně cílené hlášky. Tady si fanoušci rozhodně přijdou na své.


Jistému zklamání se zkrátka nejde ubránit proto, že pátá štace vyšla Linovi neuvěřitelně dobře a o to těžší je dosáhnout podobně vyváženého výsledku. Šestka není o tolik horší. Jen se má k pětce stejně jako Temný rytíř povstal ke svému předchůdci – vyprchal wow efekt. Zbyla zvládnutá filmařina, jež nedokáže překvapit. Heist movie navíc přeci jen slušel Domově skupince o něco víc, než klasická naháněčka zloduchů v ulicích. Příslib strhujícího fláku, který bude servírovat jednu akci za druhou, naštěstí naplněn je. Herci si role užívají, Michelle Rodriguez svůj návrat nepromrhala (její fight s Ginou Carano je jednou z nejlepších scén filmu) a i záporák je z ranku silnějších. Jen Lin už se trochu vyčerpal a nenabízí nic nového. Je asi dobře, že se sedmého dílu ujme někdo jiný.

Rychle a zběsile 6 je poctivý pocpornový výplach, který většinu času jede na plné obrátky, má sympatické postavy a tunu památných hlášek. Že z toho nějakých 40 minut moc nefunguje, protože 1) se v nich moc kecá a 2) postavy se chovají jako supermani, to už je věc druhá. Pokud se nad zmíněné dva body dokážete povznést, máte o svém víkendovém kinoprogramu jasno.

Hodnocení: 70%

1 komentář:

  1. Za zmínku stojí také soundtrack, který filmu sedl jako prdel na hrnec :-)Don Omar a jeho Bandoleros se tahne od 3. dílu. Elektrotechnicka hudba na napinave chvilky či We own it od Wize Khalify filmu prostě padne. Zklamalo mě, že se ve filmu neobjevila Fast lane od Bad meets Evil, která byla v traileru.

    OdpovědětVymazat