pátek 10. května 2013

Recenze: Scary Movie 5

Bože, ušetři nás... Představte si toaletní papír, který právě skončil na festivalu punkových kapel v té nejsmrdutější TOI TOIce. Teď si představte, že sedíte v přítmí kinosálu a sledujete Scary Movie 5. Vy jste toaletní papír!

Pátý díl série Scary Movie měl nečekaně problematický vývoj. Dobře našlápnutá a vydělávající série byla jedna z těch, která si říkala o nový díl každých pár let. A fungovalo to, protože koncept využívání/znásilňování populárních hitů lze bez větších problému praktikovat každou sezónu. Mezi čtvrtým a pátým dílem Scary Movie přesto zeje nepochopitelná sedmiletá pauza, což si vyžádalo nemalé aktualizace, takže člověk lehce určí, jaké fórky byly v prvotních verzích scénáře (parodie hitů Počátek, Paranormal Activity 2, Černá labuť) a co bylo postupem času dopsáno, aby film působil aspoň trochu aktuálně (Mama, Lesní duch, nová Planeta opic, Sinister, Christian Grey či kariéra Lindsay Lohan).

Odkládání natáčení si vyžádalo nejen scenáristické úpravy. Těžko říct, kde byl vlastně zakopaný pes, že se s pětkou tak otálelo, ale faktem je, že ze hry vypadly představitelky původních rolí Anna Faris a Regina Hall. Místo nich jsou tam jiná blondýnka a černoška, hrají víceméně to samé, ale hrají to o poznání hůře. Scénář navíc naprosto postrádá lehkost, vtipy jsou hrozně násilné, takže jsou herecky toporní i téměř všichni ostatní, včetně hvězdných hostů, kteří si obvykle v podobném žánru umí poradit. Nebýt Sheenova úvodního čestného výstupu, těžko byste hledali důvod k úsměvu.

Čímž se dostávám k tomu nejpodstatnějšímu: Pátému dílu Scary Movie zoufale chybí humor. Respektive to, co se tam za těch reálných 75 minut filmového času odehraje (zbylých 10 minut zaberou závěrečné titulky) osobně nepovažuji za humor, čímž se ztotožňuji (pokud budu vycházet z dosavadních zahraničních ohlasů) s většinou myslících diváků. Na české novinářské projekci byli ale i dva lidé, kteří se velmi hlasitě smáli u scén, kdy vysavače pořádaly párty na zahradě (a následně zvracely), když dítěti hořela hlava a korpulentní chůva si hlasitě ulevovala ve skříni.

Inu, dobře pro ně...


Mohlo být každopádně hůř (jakkoli se to pro zhlédnutí filmu nemusí zdát), neboť je trailer z dobré poloviny tvořen záběry, které ve filmu nakonec nejsou. To vede k myšlence, kolikpak asi podobně kvalitního materiálu ještě skončilo na podlaze střižny? Děsme se prodlouženého sestřihu na Blu-ray.

V rámci férového souboje je nicméně třeba nakonec dodat, že jsem trpěl méně, než u dvojky (ta byla mnohem fekálnější) a a vedle jakéhokoli děsného dojáku/bijáku je páté Scary Movie pořád film. Sice příšerný, ale nelze mu upřít jistou strukturu a snahu o to, aby propojení všech parodií dávalo alespoň nějaký smysl. A sem tam (ale opravdu vzácně) dokonce nechybí i filmařský nápad (třeba když hrdinové jedou do chaty/z chaty a kamera zabírá autíčko pro panenky). Po použitelné trojce a čtyřce jde každopádně o mílový krok zpět, kterým si studio se sérií doslova vytřelo...

Hodnocení: 30%

P.S. Film v US kinech propadl, tudíž série s největší pravděpodobností končí.

Žádné komentáře:

Okomentovat